تکلیف کسی که در نقاط بسیار محروم زندگی کرده و هیچ خبری از انبیاء یا دین به او نرسیده است، در قیامت چیست؟ آیا عذاب می‌شود یا به بهشت می‌رود؟

سوالات و شبهات

موضوع سوال مربوطه به بحث توحید در ربوبیت و اختیار و جبر است. اگر ما مختاریم پس دیگه تدبیر خدا چه معنایی داره؛ وقتی که خداوند به هر چیز و هرکسی توانایی‌های لازمه‌اش رو داده دیگه چه نیازی به تدبیر خدا هست؟ اصلا این چه تدبیریه که انسان هرکاری می‌خواد انجام میده چه گناه و جنایت چه ثواب! درواقع انسان در دنیا مختاره و شیعیان در این مورد غلو میکنن، خدا ما رو گذاشته ببینه چطوری رفتار می‌کنیم و تا قیامت باما برخورد بشه و هیچ تدبیری در جهان نیست... (علوم انسانی، کرمانشاه)
اگر فردی دچار ضلالت باشد و متوجه نباشد یعنی جاهل باشد، و امکانات درک حقیقت و تشخیص حق از باطل هم برایش فراهم باشد ولی اقدامی برای خروج از ضلالت نکند، یعنی علاوه بر جاهل مقصر هم باشد، تکلیف او در قیامت چیست؟ آیا بابت تقصیری که در جهل خویش دارد به جهنم می‌رود؟ اگر پاسخ مثبت است ممکن است پس از مدتی کیفر پاک شود و از جهنم رهایی یابد؟
در احادیثی که در آن‌ها گفته شده: «پس از ظهور مهدی، ایشان ابلیس را گردن می‌زنند»؛ حال بالفرض اگر چنین باشد، پس زندگی و آزمایش انسان بر روی زمین از آن به بعد چه لزومی دارد؟ یا اگر بعد از آن جهانْ اندکی بعد پایان یابد، چرا منجی‌ای در کار است؟ این چنین خداوند می‌تواند با اجرای طرح قیامت کار را یکسره کند. (محصل علوم انسانی / تهران)