چنانچه نقطه مقابل "حق"، (باطل) است نه (تکلیف)‌؛ - آنچنان که برخی اندیشمندان نظیر سروش قائل‌اند به این که حق و تکلیف متضاد یکدیگر‌اند – پس متضاد تکلیف چیست؟ در صورت امکان تعریفی از تکلیف ارائه نمایید. (کارشناسی حقوق / ایلام)

سوالات و شبهات

نبوت - یک استاد درس دینی در دانشگاه گفت که امر نبوت یک امر بالقوه است یعنی ممکن بود کس دیگری به جای حضرت رسول و با نام و نشان دیگری به این مقام می‌رسید.و اصولا حضرت رسول تاقبل از بعثت یک انسان عادی بوده (البته مومن به دین ابراهیم علیه السلام و انسان نیکویی بوده.اما مثل باقی مردم بوده است) و این قضایا که ایشان پیش از حضرت آدم خلق شدند و آدم با توسل به ایشان بخشوده شد را رد می‌کنند. (دانشجوی حسابداری)
دکتر عبدالکریم سروش: ممکن است شما بتوانید یک حکومت فاشیستی یا یک حکومت دیکتاتوری بنا کنید، ولی یک حکومت دینی نمی‌توانید بنا کنید...، با قدرت می‌توانید خیلی چیزهای دیگر بسازید اما با قدرت نمی‌توانید ایمان بسازید...، من نمی‌گویم که تکلیف را باید فرو نهاد و یا امری بی‌معنی است. اما گاهی تقدم با تکلیف است گاهی با حقوق. در حکومت دینی تقدم با تکلیف است.
آقای سروش نظرشون اینکه دنیا و آخرت در هم تنیده شده و هدف اصلی دین سعادت آخرته؛ اگر به دنیا هم پرداخته به جهت مقدمه آخرت بودنه. آقای مصباح هم تقریبا این نظریه رو دارن که دین فقط به اون دسته از مسائل دنیا که باعث جزا و پاداش تو آخرت میشه کار داره و دنیا دغدغه دین نیست. نظر شما چیه؟! آیا دین میتونه تو مسائل دنیا نظر بده‌؟ از علم و تکنولوژی تا ...؛ مثلا آیا دین تو سلامت یا تو ساختمون سازی یا ... چه جایگاهی داره؟! آیا دین برای دنیای ما هم کامله؟ و منجر به سعادت دنیایی بشر میشه؟